dinsdag 10 mei 2022

Dag 3: Bezoek aan de bakermat van onze beschaving en democratie: Athene

Athene: genoemd naar de godin Pallas Athena.
Athene is doordrenkt van geschiedenis. Hier kan men de bronnen van de westerse beschaving ontdekken in de prachtige oude monumenten, in de rijke musea en in de schoonheid van de omgeving. De stad ligt vlak bij de Saronische Golf en beschikt over de haven Piraeus. Athene is de bakermat van de Griekse oudheid en ontleent haar naam aan de godin Pallas Athena.

De uil.
Voor de Grieken was de uil het symbool van wijsheid. Pallas Athena, de Griekse godin van de wijsheid benoemde de uil tot 'vogel van de wijsheid'. Deze vogel is het symbool van Athene. Deze vogel is wijs en kan heel oud worden. Oudere personen hebben dus wijsheid als grootste eigenschap.
De uil staat aan de hoofdingang van het museum.
Als je een Euromunt van 1 euro hebt, kijk dan maar eens welk beeld er op staat. Juist: een uil.
1 EURO munt met uil
Akropolismuseum.
We starten vandaag op het aangename tijdstip: 09:00 uur. Na de vorige 2 lange dagen konden we nog eens genieten van een goede nachtrust. We startten om 09:30 uur ons stadsbezoek in het Akropolismuseum. De topstukken van de Griekse beschavingen door de eeuwen heen vormen het hart van 's werelds mooiste musea. 
Akropolismuseum.
De tentoonstellingsruimte is 15.000 m2 groot en bevat 15.000 stukken uit de Griekse oudheid. Dit schitterend gebouw werd in 2009 geopend. Het is gebouwd door een Zwitserse architect en bestaat uitsluitend uit glas, beton en marmer. Er staan zoveel items tentoongesteld dat het bezoek een dikke 2 uur in beslag nam. Sommigen zouden er een hele dag kunnen in vertoeven. Maar niet iedereen is zulke fanatieke bewonderaar en er zijn nog vele andere zaken in Athene te bewonderen.
Interieur van het Akropolismuseum.
Akropolis - de heilige berg van Athene.
Na deze voormiddag gespendeerd te hebben in het Akropolismuseum gaat ons bezoek verder richting Akropolis. 'Akro poli' betekent 'bovenstad'. Veel Griekse steden hebben een Akropolis, maar die van Athene is het beroemdste vanwege het Parthenon. De Akropolis is hét icoon van Griekenland. De steile afgetopte rots is dé plek waar millennia geleden de Griekse beschaving werd geboren. De Akropolis verheft zich op een 156 m hoge rots boven de vlakte van Athene, en is met een oostwestlengte van 320 m en een breedte van 156 m groot genoeg voor een veelheid aan gebouwen. Het is een verzameling aan tempels en antieke gebouwen. 

Dionysus Theater.
Het eerste gebouw dat we tegenkomen aan de voet van de Akropolis is het Dionysus theater. Het werd gebruikt voor opvoeringen van drama's. Later vonden er gladiatorengevechten plaats. Volgens sommige onderzoekers ook gevechten tegen wilde dieren. Het bood plaats aan 17.000 toeschouwers in 67 rijen marmeren zitbanken.
Theater van Dionysus.
Op de zuidwestelijke helling aan de voet van de Akropolis komen we aan een amfitheater gebouwd door ene Herodes Atticus. Deze bouwde het voor zijn veel jongere vrouw Rigilla. Voila, dat doen sommige rare kwieten. Vele beroemde zangers en orkesten hielden in onze moderne tijden hier een optreden.
Herodes Atticus 
Frank Sinatra, Maria Calas, Nana Mouskouri, Mikis Theodorakis, Elton John, Andrea Bocelli, Carmina Burana en nog ontelbare anderen traden hier op.

Propyleeën, de hoofdingang.
Hierna bereikt men de monumentale toegang aan de propyleeën die de hoofdingang vormen tot de Akropolis. De Acropolis was het religieuze centrum voor de oude Grieken. 
Propyleeën
Propyleeën, vormen de eigenlijke toegang tot de Akropolis.
Meerdere heiligdommen werden er in de loop der jaren opgetrokken. De tand der tijden heeft er zijn werk verricht. Ten gevolge van aardbevingen maar ook door "kunstliefhebbers" en musea, o.a. het British Museum in Londen. De Britten waren meester verzamelaars van kunstschatten uit de hele wereld.

Het Parthenon.
Deze tempel in Dorische stijl werd gewijd aan de godin Athena, de beschermgodin van Athene. Het was het eerste gebouw dat op deze locatie verrees. De tempel stond symbool voor de hegemonie van Athene, nadat het zich had hersteld van de verliezentijdens de Perzische oorlogen.
HOBO groep voor het Parthenon op de Akropolis.
De afmetingen van de constructie: 31 x 70 meter met zuilen van 13 meter hoog.
Reporter ter plaatse voor deze blog.
Het Parthenon wordt omringd dooreen zuilengalerij van 46 zuilen 28 voor de voor- en achtergevel en 17 voor de zijgevels. Eigenlijk was het Parthenon geen echte tempel: er is nooit een altaar voor rituele offers geweest.
Het Erechtheion.
Tegenover het Parthenon staat de Erechtheion, een Ionisch heiligdom, genoemd naar de mythische koning van Athene Erechtheus. Er wordt gezegd dat de eerste olijfboom in Athene hier ontsproot toen de godin Athena de grond met haar speer aanraakte.
Erechtheion heiligdom.
Tempel van Nike.
Deze kleinere tempel had een echte tempelfunctie. In de tempel werd een cultusbeeld aanbeden en bij het altaar van de godin Athene werd Nike geofferd.
De kleinere Tempel van Nike.
Lunch
We nemen onze typische Griekse middaglunch op een open terras in de schaduw. Dat is wel een noodzakelijkheid bij dit stralend en warme weder. We nemen een snelle street food 'souvlaki' lunch in de buurt van het Monastiraki plein.
Op het Monastiraki plein.
Plaka en Monastiraki.
In de wijken leeft het oude Athene verder. Plaka bestaat uit een wirwar van straten aan de voet van de Akropolis. Er zijn vele souvenirwinkeltjes en restaurants die ons trachten te verleiden. De Griekse vlooienmarkt Monastiraki aan het gelijknamige plein, is een van de levendigste winkelgebieden van Athene waar letterlijk alles te koop is.
Ermou straat.
Ermou straat.
De Odos Ermou is de hoofdstraat van de Monastiraki wijk. Het eerste deel is voetgangersgebied, met vele grote winkels en boetiekjes. Zoiets als de Meir in Antwerpen. Er hangt een levendige sfeer.

Syntagmaplein met het Parlement.
Na het doorlopen van deze levendige wijken komen we aan het Syntagmaplein. Dit plein is het hart van Athene. De naam betekent 'Plein van de Grondwet' en is aan het Griekse parlement, de Vouli, gelegen. Het was vroeger het koninklijk paleis. Hier werd in 1842 door koning Otto I de eerste Griekse grondwet uitgevaardigd.
Het Parlement.
Ceremoniële aflossing van de wacht in Athene.
Het is aan het parlementsgebouw dat de Evzonen in hun traditionele historische uniformen de erewacht voor het graf van de Onbekende Soldaat houden. Hier zien we dus de Vouli met het Graf van de Onbekende Soldaat en met de eeuwigbrandende vlam. Elk uur maken ze een paar karakteristieke stappen. Op zondag vindt de grote wisseling van de wacht plaats. Elk uur is er de afwisseling van de wacht. Om 16:00 is de voorstelling voor ons.
Nieuwe wachters komen hun collega's aflossen.
Het is een hele eer om deze wacht te mogen lopen. Die gasten zouden 1,87 m groot zijn. Men beweert dat deze aflossing elk uur van de dag gebeurt, en dus ook 's nachts. Dat ga ik vannacht niet controleren.
Stoer de benen omhoog zwaaien tijdens het marcheren.
De wachters staan voor de eeuwig brandende vlam.
Er zijn enkele typische kenmerken aan hun kledij. De rode muts symboliseert het bloed, de zwarte lange flochen symboliseren tranen. De tampons op hun schoenen kunnen wapens verbergen zoals messen en scheermessen. De schoenen wegen 3 kg. Onder de schoenen zitten 16 nagels die bij het stappen en stampen een geluid maken. De schoen en tampons beschermen de Vouli's tegen de koude tijdens de winter in de bergen. Het rare gezwaai met hun benen en het stampen op de grond, heeft iets te maken met de verdrijven van slechte geesten uit de grond. Ofwel om de doden te gedenken. Ik weet het niet heel juist, maar het komt daar op neer. In hun rok zitten 400 plooien, eentje voor elk jaar van de Turkse bezetting. 
Het is voor ongetrainde personen niet mogelijk om zonder het evenwicht te verliezen door met je benen zo hoog te zwaaien. Zij zouden een maandenlange training er op zitten om dit synchroon te kunnen uit voeren en zonder het evenwicht te verliezen.
Zwaaien met de benen en stampen met de voeten op de grond.
Nationale tuin.
Athene heeft heel weinig groen in de stad. Ze bekijken met een zekere afgunst de parken in onze steden. Deze tuin, aangelegd omstreeks 1840 vormt in Athene een rustige oase. Pal ernaast staat het presidentiële paleis. 
In de Nationale tuis is het rustig.
Panatheneeënstadion.
We vervolgen ons stadsbezoek met het Panatheneeënstadion. In de 4de eeuw v. Chr. werd een stadion opgetrokken. In 144 n.C. werd het heropgebouwd. Voor de eerste moderne Olympische Spelen van 1896 werd het stadion gerestaureerd volgens het oude grondplan. 
Panatheneeënstadion.
In 2004 werd het stadion nog eens aangepast voor de aankomst van de marathon en de schietwedstrijden van de Olympische Spelen van dat jaar. Het stadion kan tot 50000 toeschouwers ontvangen. 

HOBO reizigers voor het Panatheneeënstadion.
Tempel van de Olympische Zeus.
In het midden van het hedendaags Olympisch dorp stond de tempel van Zeus. Het was de grootste tempel in Griekenland gewijd aan Zeus. Het destijds enorme standbeeld van Zeus is niet meer terug te vinden. De tijd heeft het verzwolgen.
Tempel van Zeus.
Trouwens volgens de overlevering zou op deze plaats een kloof geweest zijn waardoor het water na de zondvloed wegliep. Na vele oorlogen en ruzies werd de tempel voltooid onder keizer Hadrianus die hem inwijdde tijdens een bezoek aan Athene. De bewoners van Athene wilden met deze boog de keizer Hadrianus eren voor al het werk dat hij verricht had voor de stad.

Poort van Hadrianus.
Deze poort scheidde het Griekse stadsgedeelte van het nieuwe Romeinse stadsgedeelte. Deze poort was een monument aan hemzelf, de Romeinse keizer Hadrianus.
Poort van Hadrianus.
De poort is gebouwd half Grieks, half Romeins. Aan de ene kant staat 'dit is Athene, de oude stad van Theseus'. Aan de andere kant 'dit is de stad van Hadrianus en niet ven Theseus'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten