maandag 16 mei 2022

Dag 9: Kalambaka - Thermophylae - Athene

We naderen het einde van de rondrit door Griekenland.
Op de voorlaatste dag van de rondrit staan er nog 2 bezoeken op ons programma. 
  • Het Varlaam monastry
  • Thermophyle.
Daarenboven is er nog een lange, de langste verplaatsing van de rondrit. Terug naar Athene over een afstand van 375 km. We vertrekken om 09:00 uur uit het hotel te Kalambaka.
Grote klok die ons herinnert aan de vertrektijd: 9 uur.
Varlaäm monastry.
Dit klooster staat op de top van een enorme rotspijler. De bouwers en de eerste bewoners tijdens en na de bouw waren echte rotsbeklimmers. Een verbetering reeds was met touwladders, zoals bij helikopters. Daarna met een systeem van een winch waarbij het materiaal en de monniken in een soort net naar boven werden getrokken. Momenteel worden elektrische motoren gebruikt om materiaal boven te krijgen.
Varlaam monastry boven op de top van de rots. Veilig is het zeker.
Bezoekers en wij, toeristen, hebben nu de luxe om een zeer gemakkelijke, een uit de rotsen uitgehouwde trap te gebruiken. Geen enkel probleem om boven te geraken. 
Momenteel is het niet zo moeilijk om boven te geraken. Degelijke trappen maken het gemakkelijk.
Dames met een lange broek moeten wel een doek omwikkelen. Tegen 3€ te verkrijgen (kopen) aan de ingang.
Langs deze touwen werden de mannen, en nu nog ook het materiaal naar boven getrokken.
De monastry werd gebouwd in 1541 door 2 broers. Het grote probleem was om het materiaal boven te krijgen. Gedurende 20 jaar hebben ze er aan gewerkt. Men verteld dat een van de 2 broers doodziek al 10 maanden te bed lag, plots opstond van zijn ziekbed toen hij hoorde dat het werk voltooid was. Hij dankte God dat hij dit nog had mogen meemaken. Hij keerde terug naar zijn bed en overleed in vrede.
Even verpozen en luisteren naar de gidsen op een rustige manier.
Binnen in het klooster is er een overweldigende verzameling van muurschilderingen, fresco's en iconen. De mooiste fresco's van Griekenland zijn hier te bewonderen.
De kloosters staan veilig voor aanvallers op de hoge rotsen.
Met dit systeem werden de materialen naar boven getrokken. Vroeger ook de monniken. Momenteel zijn er elektrische motoren in gebruik.
Varlaäm monastry

Meteora rotsen nabij Kalambata.
Naar Thermophylae
We rijden terug richting de hoofdstad tijdens de laatste volledige dag van de rondreis door Griekenland. De afstand van Kalambaka naar Thermophylae is ongeveer 155 km. In 480 v.Chr. werd hier een van de grootste veldslagen tussen de Grieken en de Perzen uitgevochten. De Grieken onder de leiding van de koning van Sparta, Leonidas (die van de pralinen), wachtten de Perzen, onder leiding van Xerxes I, op in een nauwe pas in de bergen bij Thermophylae. Deze Xerxes was een rare kwiet. Hij was bekend op zijn woedeaanvallen. Zo geselde hij het water omdat de zee hem niet wilde gehoorzamen.
De pas was zo nauw dat slechts twee strijdwagens met moeite naast elkaar konden rijden, met aan de ene kant een steile berghelling en aan de andere kant een steile klif. De opstellingen van de vechtersbazen was in de vorm van een falanx. In de geschiedenis heeft deze veldslag slechts een geringe betekenis. 
Voor een standbeeld van Leonidas.
300
Deze slag werd verfilmd onder de titel "300". De film is gebaseerd op de veldslag in 480 v. Chr. tussen koning Leonidas en 300 Spartanen op leven en dood tegen Xerxes en zijn enorme Perzisch leger. In Iran werd er geïrriteerd op de film. Een andere film over deze veldslag is "The 300 Spartans".

Memorial.
Een indrukwekkend monument herinnert aan deze veldslag waarbij er zware verliezers waren in beide kampen. Als we nog eens pralinen kopen, zullen we er ook aan herinnerd worden. 
Laatste groepsfoto Hobo tijdens de rondreis aan het memorial van Leonidas.
Leonidas, de Spartaanse aanvoerder in de strijd tegen de Perzen.
2 Euro herdenkingsmunt.
In 2020 heeft Griekenland een herdenkingsmunt uitgegeven. Dit ter herdenking van de slag bij Thermophylae in 480 v. C. van de strijd van de Grieken onder de leiding van de Spartaanse koning Leonidas. Het was dan 2500 jaar geleden dat Leonidas de Perzische invasie probeerde te voorkomen.
2 Euromunt met beeltenis van Leonidas.
Leonidas ging heldhaftig ten onder en wordt nog steeds geprezen voor zijn moed. Daarom hebben de Grieken het 2 Euro munt uitgegeven en wij Belgen doen door de fabricage van pralines.
Onze Griekse gids aan het werk - Anastasios
Leonidas pralines.
Leonidas is een Belgische winkelketen die hoofdzakelijk chocolade en pralines verkoopt op internationaal vlak. De naam van een Spartaanse koning, Leonidas, wordt afgebeeld op de verpakking van de chocolademaker. Vandaar ook het logo en het lettertype waarin het woord Leonidas voorkomt.
Verpakking van de Leonidas pralines.
Athene.
Na deze stop is het nog 215 km tot in Athene. Tijdens dit traject rijden we over de E75. Dit is de langste Europese noord-zuid verbindingswegen en verbindt het Noorse Vardo met het Griekse Sitia over een afstand van 5640 km. Iets na 18:00 zijn we terug aan het hotel te Athene, na een rit van in totaal 375 km.
Beeld van Leonidas in de achtergrond.
Nog een foto voor het beeld van Leonidas.
Logies.
Het laatste hotel tijdens deze rondreis is terug het hotel van de 3 eerste dagen, het 'Airotel Parthenon Hotel' . Vanavond nog een laatste Griekse avonddiner onder het licht van het Parthenon in het restaurant 'Cave of Acropolis'.
De Akropolis is verlicht bij avond en we zien het vanuit het restaurant.
Laatste diner in het Griekse restaurant 'Cave of Acropolis'
Kalambaka - Thermophyle - Athene
De afstand tussen Kalambaka en Athene is 375 km. 
Route van Kalambaka naar Athene: 375 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten