vrijdag 13 mei 2022

Dag 6: Dimitsana -> Olympia -> Delphi

Naar de bakermat van de Olympische spelen: Olympia.
Het was een zeer rustige nacht in het verscholen bergdorpje Dimitsana. Om 08:00 vertrekken we vandaag naar een belangrijk heiligdom in het oude Griekenland: Olympia. 
Vertrek uit het hotel te Dimitsana.
Dimitri, de chauffeur, bezig met het inladen van de koffers.
Het is een rit door de Peloponnesos over een goede 75 km. Hey dorpje Dimitsana ligt diep verborgen in het bergachtige binnenland. Hierdoor kunnen we in het eerste uur slechts 28 km afleggen.
We rijden door een schitterende omgeving in de Peloponnesos.
Dorpje Dimitsana gebouwd op de heuvels.
Na 2 uur rijden en 73 km komen we om 10:00 uur toe op de site van Olympia. Het oude Olympia behoort tot UNESCO Werelderfgoed. Olympia werd in de 10de eeuw v.Chr. het middelpunt van de Zeusverering.

Olympia: bakermat van de Olympische spelen.
De originele spelen werden in 776 v.Chr., bijna drieduizend jaar geleden, voor het eerst in Olympia georganiseerd. In de oudheid werden de spelen tot in 393 na Chr. georganiseerd. Tegenwoordig wordt hier elke de twee jaar de Olympische fakkel ontstoken: voor de zomer- en winterspelen.  Het complex bevat de arena, tempels en schathuizen. In het midden stond de tempel van Zeus. De tempel bevatte een enorm standbeeld van Zeus.
Zuilengalerij maakt deel uit van het grote complex.
Dubbele zuilenrij.
Zeus is de figuur in de Griekse mythologie: hij is de oppergod die heerste vanaf de berg Olympus. De natuur en al haar verschijnselen waren aan hem onderworpen. Hij slingerde de bliksems, verzamelde de wolken en dreef ze uiteen, regen en sneeuwval werden door hem veroorzaakt. Hoge bergen golden als zijn verblijf. 
De ruïnes van de Zeustempel. Een zuil staat nog overeind.
Zeus gold als de bevestiger van de harmonie in de natuur, maar vooral van de maatschappelijke orde. Koningen en vorsten ontleenden hun macht aan Zeus en waren aan hem verantwoording schuldig.

Het echt gebeurde scheppingsverhaal van Zeus.
Er doen vele mythen en sagen de ronde in de Griekse mythologie. Eentje om van te smullen. Zeus is de zoon van Kronos en Rheia. De Titaan Kronos en de Titanide Rheia waren niet enkel broer en zus, maar - volgens de Griekse mythologie man en vrouw. Gezamenlijk maakten ze zes kinderen. Hun moeder voorspelde dat Kronos op een dag door één van zijn kinderen van de macht zou verdreven worden. Kronos wilde dat ten alle koste vermijden en at al zijn kinderen op. Toen Rheia voor de 6 de keer beviel besloot ze een list te verzinnen. Ze liet haar zoon achter bij een aantal bergnimfen en gaf Kronos toen hij thuiskwam van zijn rare avonturen een in doeken gewikkelde steen, die hij zonder te kijken op at. Toen Zeus oud genoeg was dwong hij zijn vader Kronos, om zijn broers en zussen uit te braken. Zeus lukte er dan in om zijn vader, Kronos, van de macht te verdrijven. Echt gebeurd! Goed verhaal voor in de Story of ook voor VTM.
Ceremonie bij het ontsteken van de Olympische vlam.
Olympische vlam.
Het aansteken van de vlam gebeurt, zoals de traditie het voorschrijft, tijdens een ceremonie. Vrouwelijke priesteressen, uitgebeeld door actrices, steken de fakkel aan door deze in een holle parabolische spiegel te plaatsen die de zonnestralen bundelt. 
Olympische vlam werd ontstoken tijdens de traditionele ceremonie.
Vervolgens wort de fakkel overgebracht door middel van een fakkeltocht van een week die eindigt in Athene waar de overdracht ceremonie plaats vindt en verder gebracht wordt naar de organiserende stad. Nog een straffe stoot van die oude Grieken: voor de tempel van Zeus werden op het hoofdaltaar honderd ossen verbrand. (bron: NOS les Nederland)
Zonnestralen op de parabolische spiegel om te vlam te ontsteken.
De geschiedenis van het Olympisch vuur is terug te vinden in de Griekse mythologie. Tijdens de klassieke Spelen diende het vuur ter nagedachtenis aan de diefstal van het vuur door Prometheus. Volgens de Griekse mythologie heeft de titaan Prometheus het beste voor met de mensheid. Hij steelt het vuur van Zeus en de andere goden van Olympus en geeft het aan de mens. De mensheid is vanaf die tijd in staat om vuur te beheersen. En zo is het Olympisch vuur een symbool geworden van de Olympische Spelen. Ter nagedachtenis aan de diefstal van het vuur van de goden door de Griekse god Prometheus brandt er tijdens iedere klassieke Spelen een Olympisch vuur in de tempel van Zeus in Olympia. Tegenwoordig dient het Olympisch vuur als symbool voor de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar. 
Ruïnes van de Zeus tempel.
We staan hier op een plaats waar de Olympische vlam (als er geen wolken zijn en wel zon) ontstoken wordt.
Toegang tot het stadion: onder deze boog moesten de deelnemers naar het stadion wandelen.
In het stadium op de startlijn van de loopnummers. Bij gebrek aan tegenstanders heb ik niet gelopen en heb de overwinning dan maar opgeëist. Ik kreeg wel geen lauwerkrans.
Museum van de archeologische site van Olympia.
Na dit zeer interessant bezoek van de archeologische site is er nog een museum in de rondleiding inbegrepen. Er staan o.a. een schilderij van de oppergod Zeus en een beeld van een ideale mooie infant Dionysus. 
Schilderij van Zeus
Beeld van een naakte Dionysus. (Hij heeft geen kleren aan)
Na dit museumbezoek van een groot half uur is het om 13:45 is het hoog tijd voor onze middaglunch (tot 15:00 uur).

Door de Peloponnesos naar Delphi over de Rio-Antiriobrug. 
Aan de noordkant van de Peloponnesos en aan de kust ligt Patras. Het is een traject van 130 km van Olympia naar Patras. Patras is de grootste stad en de hoofdstad op de Peloponnesos en de op twee na de grootste stad van Griekenland. De stad is belangrijk vanwege de haven die toegang geeft tot andere gebieden.
Rio-Antirio brug.
Charilaas Trikoupis hangbrug.
Hier ligt de Charilaas Trikoupis, één van de langste hangbruggen (2,3 km) ter wereld: tussen Rio en Antirrio, ook de Rio-Antirriobrug genoemd. 
Moeilijk pose om samen met de brug op de foto te plakken.
De 2880 meter lange Rio-Antiriobrug is de enige vaste verbinding tussen het schiereiland Peloponessos met het Griekse vasteland. De brug bestaat uit 2 rijbanen en een voetpad. 
De 2880 meter lange Rio-Antiriobrug
Ze bestaat uit vijf overspanningen ondersteund door vier pylonen. Het is de op een na langste tuibrug-overspanning ter wereld. Alleen de brug van Millau in Frankrijk is langer.
Brug gezien van op de zijkant.
Naar Delphi.
We verlaten via de prachtige hangbrug, de Peloponnesos richting Delphi voor een rit van nog 110 km. We rijden langs de kustweg door een schitterend landschap. Delphi werd in de oudheid als het religieus centrum van de wereld beschouwd. Delphi is in een indrukwekkende omgeving gelegen boven het ravijn van Pleistos en kijkt uit over een brede vallei.

Logies in Delphi.
Het was wel een lange rit, vertrokken in Dimitsana naar Olympia, verder over de brug naar Delphi. Vandaag totaal van 330 km. Om 19:20 komen we toe in het hotel in Delphi in het mooie Amalia Hotel voor 1 nacht. ( https://www.amaliahotels.com/delphi/hotel/ ) 
Amalia hotel Delphi.
Het mooie zwembad was reeds gesloten, en daarenboven hadden we nog een avondlunch op ons programma staan. Ook heel belangrijk!
Route van Dimitsana - Olympia - Brug - Delphi: 330 km

Geen opmerkingen:

Een reactie posten