zaterdag 14 mei 2022

Dag 7: Delphi - Kalambaka

Archeologische Delphi. UNESCO Werelderfgoed.
Delphi heeft een groot aandeel in de Griekse antieke wereld. Het is dan niet verwonderlijk dat we vandaag hier nog wat verder op ontdekking gaan. We vertrekken dan ook aan ons hotel om 09:00 uur. 
De archeologische site van Delphi ligt op amper 2 km van ons hotel. Hier begint dan ook onze rondleiding. De archeologische site van Delphi ligt op de lager gelegen hellingen van de Parnassus, een van de hoogste bergen van Griekenland. Het is het meest bezochte heiligdom van Griekenland en is toegewijd aan Apollo. De site ligt op 600 meter hoogte. Apollo, de zoon van Zeus kon zich hier verstoppen.

Verplichtingen van de pelgrims. 
De pelgrims die naar het orakel komen moeten aan 3 zaken voldoen.
  • Ze moeten zich reinigen, aan het begin van de site is er dan ook gelegenheid om te baden.
  • Ze moeten een gift bijhebben, een vorm van betalen. Misschien kan dat helpen voor een betere voorspelling.
  • Ze moeten een zwarte geit meebrengen. Deze moet in koud water ondergedompeld worden en dan moet de geit bibberen en bleiten van de koude.
Hobo groep is klaar om de site te bezoeken.
Wij hebben aan geen enkele van deze verplichtingen voldaan. Resultaat: er zullen geen aangename voorspellingen gebeuren door de rare madammen die de toekomst kunnen kennen.
Duizend jaar succes in het heiligdom en het orakel van Apollo.
Op deze archeologische site ziet men een drieduizend jaar oude geschiedenis herleven. Men kan zich hier onderdompelen in de mystieke sfeer van de ruïnes en zich overgeven aan de vele Griekse mythe en sagen.
De vele ruïnes getuigen van een opmerkelijke cultuur: het Heiligdom van Apollo met de Agora.
Het middelpunt van de aarde.
In de oudheid dacht men nog dat de aarde plat en rond was. Zeus wilde weten wat het precieze middelpunt was . Hij lanceerde twee adelaars vanaf de twee uiteinden van de wereld om de oppervlakte te bestuderen. De twee vogels kruisten elkaar boven de Parnassus. Daar liet Zeus een steen naar beneden vallen. Op die plaats werd Delphi aangeduid als de 'omphalos' (navel) van de wereld, het middelpunt van de wereld.
Ook de Heilige Weg, het schathuis van Athene, de tempel van Apollo, de driepoot van Plataeae, het theater, het stadion, het museum, het heiligdom van Athene Pronaia kunnen niet aan onze bewonderende aandacht ontsnappen. Een duizendjarig geschiedenis ontvouwt zich hier.
Apollo, de zoon van Zeus, was de meest populaire god. Volgens onze gidsen waren er 2 redenen dat hij naar hier kwam. De eerste reden heeft te maken dat Apollo zich moest verstoppen voor zijn vrouw, wegens iets dat met ontrouw te maken had. De 2de reden was de volgende. Hier zat een python slang. Hij moest die eerst doden. Rare kwasten die oude Grieken.
Het orakel Pythia van Delphi. UNESCO Werelderfgoed.
De Grieken zochten raad in Delphi en vonden die in de uitspraken van de god Apollo, die de wil van Zeus door zijn orakel liet verkondigen. In de Apollotempel verkondigde de Phythia, zo heette de profetes van het orakel, de goddelijke wil. De Pythia was altijd een vrouw van minstens vijftig jaar. 
Uit teruggevonden teksten blijkt dat de zorgen van mensen door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. 
De vraagstellers wilden weten of hun partner hen bedroog, of ze een vriend konden vertrouwen, en of ze een bepaalde baan moesten aannemen. Het orakel, de priesteres, werd bijgestaan door priesters die haar voorspellingen interpreteerden. Vermoedelijk bracht het orakel zich met een hallucinerend middel in trance, resulterend in rare dubbelzinnige uitspraken, die door de priesters werden vertaald. Onder invloed van de mystieke dampen begon de Pythia te kronkelen en te stuiptrekken, terwijl ze vreemde geluiden en kreten slaakte. De priesters hadden de taak om deze uitingen te interpreteren en tot een bevredigend antwoord te komen. Dat gaf hun veel macht, vooral wanneer de vraag betrekking had op belangrijke politieke besluiten.
Ruïnes van de Apollo tempel
Heiligdom van Apollo.
Vanaf de Sibillijnse rots, de plaats waar het orakel werd geraadpleegd, begint de Heilige Weg slingerend door het antieke Delphi omhoog naar de ruïne van de Tempel van Apollo
Ruïnes van de Apollo tempel. Zes zuilen zijn nog zichtbaar.
Er is niet veel overgebleven van de tempel. Slechts de vloer en de 6 gevallen Dorische pilaren zijn nog zichtbaar en zijn weer opgericht. Op het fronton stond "Ken uzelf" gegrift. Het blijkt dat zichzelf kennen het moeilijkste is wat men kan verwezenlijken. Dit is het antwoord op de vraag of er echt iets moeilijk kan zijn. Ook wordt dit gezegde wel aan Socrates toegewezen.

Het theater.
We vervolgen het bezoek met een theater uit de 4de eeuw v.Chr. Na verbouwingen door de Romeinen boden de 35 rijen plaats aan 5.000 toeschouwers.
HOBO gezelschap voor het theater.
Hetzelfde HOBO reisgezelschap aan het theater met een uitzicht op de archeologische site en omgeving.
Het theater in Delphi.
Bovenaan het theater heeft men een prachtig uitzicht over de ruïnes van het heiligdom.
Willy en Hilda beneden aan het theater. 
Reporter, blogger, bovenaan het theater.
Het Archeologisch museum.
Dit museum is een must in Delphi. De archeologische schatten getuigen van een hoogstaande cultuur. De zaal van de stier, het schathuis van Sifnos, de zaal van het Atheense schathuis, het beeld van de drie danseressen getuigen van de antieke Griekse cultuur. 
Wagenmenner.
Het merkwaardig goed bewaarde imposante bronzen beeld van de wagenmenner is een van de mooiste Griekse standbeelden. Het was een geschenk aan de god Apollo ter ere van een triomf bij de wagenrennen op de 4-jaarlijkse Pythische Spelen in 487 v.Chr.
De gelaatsuitdrukking toont aan dat hij de winnaar is. Prachtig uitgebeeld.
Een ander topstuk is de pilaarvormige sculptuur "Drie danseressen". Na het bezoek aan het museum een 20 km verder naar de havenstadje aan de zee. Hier nemen we een middaglunch en vertrekken om 14:30 naar de volgende bestemming.
Aan de zeekant van Delfi-haven.
Naar Kalambaka.
Na het bezoek aan Delphi, rijden we verder richting het noorden. Het is een rit door het centraal Griekenland over 246 km naar Kalambaka. Het is een schitterende weg door de bergen. op de bergtoppen ligt er nog sneeuw. Griekenland heeft sneeuw liggen ook nog in deze periode.
Route van Delphi naar Kalambaka.
We rijden over deA3 en de A6 door het centrale gedeelte van Griekenland. Op de snelwegen is er bijna geen verkeer. Nu en dan een wagen te zien. Onderweg krijgen we nog een uitgebreide uitleg over hun olijven productie. Ze produceren 3 soorten olijven, afhankelijk van de zuurtegraad. Ook rijden we door het stadje Trikala, bekend als de geboorteplaats van Hippocrates.  

Logies.
Na 246 km komen we toe om 18:00 uur aan ons volgende hotel in Kalambaka. De naam betekent: mooie site. Een prachtige dag met even prachtig weder door een prachtige streek, met prachtige mensen en prachtige gidsen. We logeren gedurende 2 nachten in het Divani Meteora hotel Kalambaka.
Van Delphi naar Kalambaka.
Divani Meteora hotel in Kalambaka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten